Je wilt je woning verkopen, maar waarop baseer je de vraagprijs van je woning? Hoe zit het met de woningmarkt in Limburg? Woon je buitenaf of in het centrum? Wat voor type woning heb je? Dit zijn allemaal factoren die jou helpen met het bepalen van de vraagprijs voor je woning in Limburg. Lees hieronder de 4 stappen die je moet doorlopen om een goede vraagprijs te kunnen bepalen voor jouw woning.
1. Breng de kenmerken van je woning in kaart
Stel eerst de kenmerken van je woning vast. Oppervlakte, type woning en bouwjaar zijn allemaal van invloed op het bedrag dat je als vraagprijs voor je woning kunt vragen.
Deze lijst helpt je vast te stellen of jouw woning vergelijkbaar is met andere woningen in jouw dorp, of zelfs in Limburg. Ook kan een makelaar zoals Wij Makelaars je helpen met deze gegevens een vraagprijs vast te stellen.
Breng dus als eerste stap de volgende kenmerken in kaart:
Type woning (vrijstaand, rijtjeshuis, twee-onder-één-kap, villa etc.)
Woonoppervlak
Perceeloppervlak
Bouwjaar
Aantal woonlagen
Aantal slaapkamers
Energielabel en informatie over de Cv-ketel
Staat van het huis
2. Breng de buurt rondom je woning in kaart
Ook de buurt waar je woont heeft invloed op de waarde, en dus ook de vraagprijs, van je woning. Staat je huis aan een drukke weg? Wat is de afstand tot een supermarkt of basisschool? Staat de woning in het buitengebied of in het centrum? Ook deze factoren dien je in kaart te brengen om de vraagprijs van je woning op de juiste manier te bepalen.
Over het algemeen betaal je in het centrum meer voor minder woonoppervlakte en maakt een drukke weg of een spoor voor de deur je woning minder aantrekkelijk.
Wij Makelaars kan je helpen met het bepalen van de juiste vraagprijs voor jouw woning in Limburg.
3. Kijk naar de vraagprijzen waarvoor vergelijkbare woningen zijn verkocht in jouw buurt
Kijk naar de vraagprijs van woningen die te koop staan of net verkocht zijn in de buurt. Vergelijk of deze woningen met de kenmerken van jouw huis overeenkomen. Wellicht heeft een woning lang te koop gestaan en is dat een teken dat de vraagprijs oor een soortgelijke woning te hoog lag. Online zijn er (betaalde) manieren om achter de daadwerkelijke verkoopprijs van een woning te kopen, maar met wat eigen onderzoek via-via kom je ook een heel eind.
Daarnaast kun je ook de WOZ-waarde van woningen achterhalen via bijvoorbeeld het WOZ-waardeloket. Let er echter op dat de WOZ-waarde niet hoeft te betekenen dat dit ook de huidige waarde is, doordat de bewoner bijvoorbeeld heeft verbouwd en dit niet bekend is bij de gemeente, of wanneer de woning juist achterstallig onderhoud heeft.